DJI co-pilot

15/05/2020 Ron

DJI Co-pilot

2Tb aan grijze massa in een klein grijs blok

va·kan·tie (de; v; meervoud: vakanties)

1. periode waarin geen lessen worden gegeven: de grote vakantie; zomervakantie, herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie,, paasvakantie, pinkstervakantie

2. jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden

3. reis naar en verblijf elders voor zijn plezier: op vakantie gaan

4. Een periode van stress voor fotograaf omdat die altijd teveel gear meeneemt…

 

Wanneer je denkt aan vakantie, denkt gemiddeld Nederland aan zon, zee en strand. Of niet werken, of lekker bakken op een strand ergens. Ben je fotograaf, dan denk je inderdaad ook aan die dingen, maar ook, wat is er te fotograferen, wat moet ik meenemen, welke bodies gaan er mee, hoeveel lenzen en filters kan ik in mijn tas stoppen en belangrijkste, hoe sla ik de foto’s op.

Dat laatste is zeker een punt. Natuurlijk kan je bij de winkel 10 geheugenkaarten kopen (vraag dan wel bulkkorting) om zo elke dag een verse kaart in je camera te kunnen stoppen. Leuk idee, als je 10 dagen gaat. Nadeel hiervan is dat je al die kaarten mee moet nemen en bestaat er altijd de kans dat er 1 per ongeluk uit je mapje valt en je de foto’s van die dag kwijt raakt.

Je kan ook de kans wagen door de foto’s op je kaart te laten staan. Hier hangen ook nadelen aan. Kaart kwijt, weg foto’s. Kaart crash, weg foto’s en weer geld uitgeven aan een nieuwe kaart.

Ik doe hier een beetje grappig over, maar de opslag van foto’s tijdens je vakantie is nu eenmaal een belangrijk iets. “Maar dan neem je je laptop toch mee?” was de vraag van mijn vriendin toen ik hier weer hardop over na zat te denken en zij het oeverloze geëmmer hierover zat was.

Ik heb inderdaad zoals vele mensen tegenwoordig een laptop. Laptops heb je tegenwoordig in alle vormen, maten en kosten. Ook zijn ze een stuk lichter dan vroeger, maar je moet ze wel meeslepen. Dit is niet erg als je een autovakantie hebt, maar wij zitten een maand in Argentinië en moeten echt op de kilo’s letten. Dus hoe minder gear ik meeneem, hoe beter dat is, ook voor mijn rug en het meezeulen.

Ik besloot de kans te wagen door mijn laptop thuis te laten en te kijken naar een alternatief. Sowieso heb ik laptop eigenlijk niet nodig om foto’s door te sturen (6D met wifi functie en Lightroom mobile op mijn telefoon), wil ik e-mailen dan kan dat gewoon via mijn telefoon en omdat de wifi functie op mijn laptop kapot is, ben ik sowieso aangewezen op mijn telefoon. Dus hup, laptop de kast weer in.

Via een instagram post van William Rutten kwam ik een mooi alternatief tegen, de DJI Co-pilot. Het apparaat is lichtgewicht (nog geen 550 gram vs mijn laptop van bijna 3kg), klein (11.1 x 13.6 x 3.6 cm), kan op accu werken, rugged en van Lacie in samenwerking met DJI).

Oorspronkelijk bedoeld als portable HDD die je meeneemt als je met je drone gaat vliegen, is deze reis HDD behoorlijk populair aan het worden onder fotografen vanwege het gemak dat deze schijf biedt. Een puntje waar ik mee zat voor ik deze kocht was toch het feit dat schijven kwetsbaar zijn. Zeker op een reis kan een tas weleens wat klappen krijgen. Iets waar schijven historisch gezien niet al te goed tegen. Omdat deze schijf rugged is, is de schijf extra beschermd tegen stoten. Lacie zegt zelf dat deze drop resistant is. Ik geloof ze wel op hun woord gezien hun rugged serie van schijven over de jaren, plus omdat ik midden in mijn reis zit, ga ik het ook niet uitproberen…

Wat kan je ermee. Nou, foto’s opslaan natuurlijk. En meer. Telefoon opladen? Geen probleem. Sluit je telefoon aan met de meegeleverde kabel en voila, je telefoon begint op te laden (IOS en Android). Maar als je de DJI Co-pilot BOSS app op je telefoon zet gebeurt er iets meer. Je kan dan via je telefoon de schijf beheren. Je kan zelf ook video’s en foto’s van je telefoon selecteren en naar je Lacie overzetten. Zo kun je ook de foto’s op je telefoon veilig stellen.

De software laat ook de schijf beheren, dus updaten, foto’s / video’s verwijderen of verplaatsen. Heb je meerdere apparaten, geen probleem, hij maakt toch voor alles een nieuwe map aan, of je doet het zelf via de software op je telefoon.

Ik ben enorm onder de indruk van de accu. De eerste 10 dagen heb ik de schijf aangesloten op het stroomnet, maar daarna eigenlijk niet meer en nu ik terug ben is de accu nog steeds 42% geladen. Heb ik de Lacie dagelijks gebruikt? Nee, dat zeker niet, maar zeker wel om de twee dagen wel. Dus eigenlijk iets van 2 weken niet opgeladen en nog genoeg power om te kunnen opslaan. Not bad…

Het maken van een backup van een SD kaart is fluitje van een cent. Zelf heb ik altijd mijn telefoon aangesloten om de backup te doen, maar ook zonder de telefoon maakt de schijf zelf een unieke backup map aan, en als je wil, kan de schijf na het kopiëren de map nog even nalopen en controleren of alles ECHT goed is gegaan.


Ok, dus wat zijn de nadelen?

Het blijft een extra apparaat wat KAN vastlopen. Lacie levert wel 3 jaar Data Recovery mee. Dus de kans dat er iets terug te halen valt is groot. Zelf hier gelukkig (nog) geen last van gehad, maar ik moet het er wel bij melden.

Overzetten van foto’s en video van je telefoon is best traag. Nu kan het zijn omdat ik veel foto’s op mijn telefoon heb staan, maar foto’s overzetten vanaf de SD kaart gaat stukken sneller. Dat is wel een puntje waar naar gekeken kan worden voor een versie 2. Zeker nu het gebruik van de mobiele telefoon op vakantie als camera veel normaler is. Dus als deze dataoverdracht sneller kan, zou dat echt een aanwinst zijn.

Conclusie?

Meer dan zijn geld waard. Wil je geen laptop meenemen, of heb je geen laptop, dan is deze schijf ideaal. Weegt weinig, is klein genoeg om ergens in je tas te stoppen (of koffer) en is zelfs na vakanties bruikbaar als je op lokatie bent en een tussentijdse backup wilt maken (bruidsfotografen bijvoorbeeld).

(Dit apparaat is zelf door de schrijver gekocht)

, , ,
Contact

Get Connected.

Heb je vragen, aanvragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op!

Samenwerken met RAWCraft?

Wil je samenwerken met ons op wat voor manier ook?

Project idee?

Heb je een idee voor een leuk project wat bij ons past?

Contact