Recept: Perfecte buikspek bestaat niet, of wel?

19/04/2020 Ron

Sinds ik vorig jaar eindelijk een keuken heb waar ik mijn kont kan keren, ben ik meer gaan experimenteren met koken. Zo ben ik ook meer mijn Argentijnse roots gaan ontdekken en heb ik ook meer achter een bbq gestaan. Inmiddels ben ik voorzien van een Weber Smokey Mountain en een normale Weber bbq. Met die eerste ben ik dit weekend aan de slag gegaan met een mooi stuk buikspek. Afhankelijk waar je het haalt is dit een voordelig stuk vlees. Dit stuk koste mij ongeveer 9 euro.

Het enige wat ik volgende keer anders zou doen is de slager vragen of hij de huid zou willen verwijderen en deze apart meegeven. (Hiermee kan je eigen cracklin’ maken.) Met het stuk vlees wat ik had (800 gram) zou ik best wel de volgende dag met de restjes een broodje hebben kunnen maken, echter was dit gerecht zo populair dat er niets overbleef.

Het roken zelf moet je wel wat tijd voor nemen. Het duurt altijd even voor je smoker op temperatuur is en dan komt het roken van je product er nog bij. In dit geval ben ik uitgegaan van 3 uur roken op ongeveer 125 graden met ook een paar blokjes kersenhout erbij. Het belangrijkste is dat je de interne temperatuur van je vlees in de gaten houdt, is deze te laag, is je vlees niet klaar. Bij buikspek is een interne temp van ongeveer 75 graden gewenst. Dit meet je met een goede vleesthermometer in het dikste stuk van je vlees. Natuurlijk kan je je vlees ook een uurtje langer roken, dit zal in de regel het vlees alleen maar ten goede komen.

Smeer je vlees in met een goeie dry-rub (recept kun je onderaan vinden). Leg je vlees afgedekt terug in de koelkast en laat dit lekker een nachtje liggen. Wanneer je de roker aansteekt haal je het vlees uit de koelkast en laat deze op kamer temperatuur komen. Dit scheelt verder niet echt in smaak, maar wel in rooktijd omdat het verschil in temperatuur minder groot is.

Wanneer je roker tussen de 115-125 graden (of ongeveer 200-250 fahrenheit mocht je een ingebouwde Amerikaanse thermometer hebben) is, kan je wat kersenhout, hickory or ander rookhout erbij gooien. Dit zal vrij snel gaan branden en flink wat rook geven. Leg ook gelijk je vlees op het rek en doe de deksel weer op de smoker. Tip voor het later schoonmaken, leg als het kan een aluminium folie bakje onder het vlees, het vet wat eraf komt wordt dan opgevangen en scheelt weer in de schoonmaak. Mijn smoker heeft namelijk ook een waterbak en als er geen vetlaag in drijft is dat toch wat makkelijker schoonmaken.

Het enige wat je tijdens het roken moet doen is de temperatuur van je smoker af en toe even nakijken. Wordt deze te hoog, draai je wat schuifjes dicht, zakt de temperatuur te veel, draai je ze weer open. Door de waterbak zal de temperatuur in de regel wel redelijk stabiel blijven, dus vergeet deze niet te vullen.

Na een uur of 3 kijk je hoe de interne temperatuur van je vlees is. Is deze rond de 75 graden, dan kan het vlees uit de smoker. Zorg wel dat je het vlees de tijd geeft om te rusten (15-20 min ong). Snij het vlees vervolgens in plakken. Zelf heb ik het geserveerd met een lekkere chimichurri. Dit recept kun je hier vinden.

Dry rub recept

Dit is een vrij eenvoudige rub die het vlees complimenteert en toch een klein beetje kick heeft door gebruik van rode peper. Ook kun je deze in een potje bewaren, vandaar dat deze rub geen hoeveelheden heeft. Ook is het een gevalletje smaak. Wil je iets zoeter, gebruik je iets meer suiker, etc.

Ik meng hiervoor bruine suiker, zee-zout, zwarte peper, rode pepervlokken (of cayenne) en paprika poeder bij elkaar. Kijk wel uit met zout, gebruik ongeveer de helft aan zout als dat je paprika-poeder gebruikt. Je kan altijd zout toevoegen… Plus zout droogt het vlees ook uit. Dat willen wij natuurlijk wel tot op zekere hoogte, maar niet teveel. Dit mix je in een vijzel en smeer je alle kanten van het vlees mee in. Daarna gaat het vlees de koelkast in voor een nachtje (of 24 uur is nog beter).

 

Heb je dit recept ook klaargemaakt of kan je dit verbeteren, laat het ons weten (met foto’s) via crew@rawcraft.eu!

, , ,
Contact

Get Connected.

Heb je vragen, aanvragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op!

Samenwerken met RAWCraft?

Wil je samenwerken met ons op wat voor manier ook?

Project idee?

Heb je een idee voor een leuk project wat bij ons past?

Contact