Review: Weber Smokey Mountain

20/03/2020 Ron

Je zou denken dat als iemand met Argentijns bloed, het bbq-en wel natuurlijk zou komen. Maar nee, sorry. Ik kan een aardig stukje vlees braaien maar als ik zo zie wat er allemaal op youtube staat, moet ik toch wel een beetje toegeven dat mijn kennis van goed vlees bereiden toch wel een beetje in de kinderschoenen staat. En das knap als je maatje 47 hebt… Zelfs mijn reizen naar Argentinië leverde wel WAT nieuwe kennis op, maar ik weet dat ik nog een hele hoop te leren heb.

Nu is het zo dat ik pas mijn oude flatwoning heb verkocht en daarvoor in de plaats een leuke woning met tuin heb gescoord. Voorheen stond ik op mijn balkonnetje te bakken, en de buren genoten mee omdat zij a: boven mij woonden en b: mijn waarschuwing dat ik ging bbq-en in de wind sloegen en niet hun schone (witte) was van hun balkon rand afhaalde.

Cute, het werkt op zich prima, maar niet heel erg stevig, gelimiteerd in ruimte en niet geschikt om dingen op te roken. Leuk voor de beginner die een worstje, burger en een half gegaard kippetje wil eten, maar het heeft gewoon z’n limits.

Nu er eindelijk ruimte was om een echte barbecue neer te zetten, ben ik eens gaan nadenken over wat ik nou precies wil. Oorspronkelijk wilde ik eigenlijk zelf een parilla bouwen. Dit is een zuid Amerikaanse barbecue gebouwd met metselwerk en een gesmeden en in hoogte verstelbare grill.

Nu is het probleem dat ik zowel niet kan smeden als metselen. En dat mijn plannen zodanig groot waren dat we een deel van de tuin van de buren zouden moeten overnemen willen we nog erlangs kunnen. (Ik heb inmiddels mijn plannen aangepast en heb iets op papier staan wat iets makkelijker en handzamer is.) 

Na deze teleurstelling heb ik mezelf bij elkaar geraapt en ben youtube op gedoken. Toch eens kijken wat er nu op bbq gebied allemaal te vinden is. Waar je toch het meeste van tegenkomt is het smoken.

Dit is toch wel een vrij nieuw concept voor mij en iets wat ik eigenlijk enkel kende van mijn bezoeken aan de VS. Na flink wat uren reviews kijken kwam ik de Weber Smokey Mountain tegen. Smoken is ook iets wat ik nog nooit had gedaan, en iets wat bijvoorbeeld in Zuid Amerika eigenlijk niet wordt gedaan. In de VS is het echter in veel staten zeer populair. Natuurlijk wordt er ook veel op een grill gebakken, maar slow and low is daar toch wel een beetje the way to go. Bijkomend voordeel is dat je eigenlijk de hele tijd op je reet kan zitten, biertje erbij en af en toe eens op je vlees letten. (spoiler: niet echt).

Mijn motto is: Go big, or go home. Dus als je iets doet, maximum effort en ga voor het beste. Dus ik bestelde de Weber Smokey Mountain Smoker 22 inch. Deze heeft 2 niveau’s waar je je vlees op kwijt kan, beide met een diameter van ongeveer 57cm. Dat is een behoorlijk oppervlak om te vullen.

Het uitpakken is zo gedaan en in elkaar zetten is een fluitje van een cent. Ik gok dat ik er ongeveer een half uurtje mee zoet was, en dat was inclusief de handleiding nog even lezen.

De smoker bestaat uit 3 delen. Een onderkant, waar je brandstof gaat. Een middenstuk, waar je waterpan, en 2 grill rekken in zitten, alsmede het deurtje om brandstof en het water bij te kunnen vullen. En natuurlijk als laatste de deksel. Deze bevat tevens de thermometer zodat je een idee hebt hoe hoog de temperatuur is. Let wel, temperaturen bovenin kunnen verschillen met de temperatuur bij het onderste grill rek. Om deze reden zit er in het middelste deel ook een mogelijkheid om een thermometer in te prikken.

De meegeleverde waterpan die boven je vuur hangt is meer voor het stabiel houden van je temperatuur dan het vochtig houden van je vlees. Je hebt zelfs mensen die zonder waterpan werken, of er zand in gooien. Ik heb enkel ervaring met water in de waterpan dus daar heb ik nog geen mening over.

Onderin (en bovenin de deksel) zitten je luchtkanalen. Deze kan je open of dichtdraaien om de temperatuur mee te regelen. Om te beginnen zet je deze helemaal open, dit zorgt ervoor dat je een goede airflow krijgt en je kolen goed heet worden. Zodra je de juiste temperatuur hebt bereikt, draai je de onderste drie kanalen voor ongeveer de helft dicht. Die in de deksel blijft altijd 100% open. Blijft de temperatuur stabiel, dan kan je het zo houden, stijgt de temperatuur, dan sluit je ze iets meer. Kwestie van experimenteren. Let wel op, die krengen worden heet… #au 

Hou er rekening mee dat wanneer je de deksel van de roker optilt er koude lucht bijkomt en dat je een extra 15-20 min roken kost. Dus laat de deksel er vooral lekker op zitten en ga niet stiekem zitten kijken. Hoe meer je kijkt, hoe langer je moet roken.

Kolen of briketten

Ben ik dom geweest door gewoon klakkeloos kolen te kopen? Nee, of ja, afhankelijk welke pro je vraagt om een mening. Maar een mening op internet vragen is gewoon vragen om problemen. Een kort verschil. Houtskool brand hard en heet en prima voor grillen op een open bbq, briketten blijven lang op temperatuur dus ideaal voor een smoker. Wist ik dit voor ik kolen kocht, nope. Werkt het? Ja hoor, het is alleen iets meer werk om de boel op temperatuur te houden en je zal bij lange rooksessies tussendoor wat vaker bij moeten vullen. Zelf heb ik bij een rooksessie van 5 uur 1 keer wat kolen moeten bijgooien zodat ik weer netjes rond de 125 graden kwam te zitten, wat een mooie temperatuur is om op te roken. Hierna ben ik overgestapt op kokosnoot briketten, deze zijn stabieler in temperatuur en kan je makkelijk mee bouwen omdat ze vierkant geperst zijn.

Rookhout

De keuze is enorm wat betreft rookhout. Dit hout is verkrijgbaar in zaagsel, snippers of blokjes. Ik geef de voorkeur aan blokken, maar als je even niks anders hebt, is het gebruik van snippers ook prima te doen. Vergeet de snippers dan niet even een kwartiertje in water te leggen, dan roken ze wat beter. Waarom zou je hout bijvoegen vraag je je af? Smaak. Afhankelijk van het soort hout kan je je vlees extra smaak geven. Bijvoorbeeld met kersenhout of appelhout. Niet alle houtsoorten werken bij het soort vlees.

Hickory is een mooie all-rounder, maar bijvoorbeeld voor kip kan ik appel aanraden, of kersen. Het is een kwestie van proberen natuurlijk, smaken verschillen. En dat maakt het roken ook weer zo tof, elke houtsoort geeft je vlees een andere subtiele smaak, dus elke keer als je een ander soort hout gebruikt, zal je vlees anders zijn.

Een mooi overzicht is hiernaast te vinden. Met dank aan deze pagina: Grillmasters Club

Beer can chicken

Anyway, genoeg gepraat over de smoker zelf, maar hoe zijn mijn eerste ervaringen met dit monster en wat heb ik klaargemaakt…

Ik ben redelijk eenvoudig begonnen en haalde bij de poelier een kippetje van ongeveer 1 kilo. Deze heb ik ingesmeerd met een Louisiana cajun style seasoning van de Albert Heijn.

Kleine side-note hierover. Puristen vinden nog weleens dat je een rub zelf moet maken. Ik ben geen purist doe doe wat ik lekker vind en wil. 

De kip heb ik uit de koelkast gehaald zodat deze vast op kamer temperatuur kon komen, en tegelijk kon dan ook de seasoning een beetje inwerken op het vlees.

Het bier. Weet je, omdat ik geen bier drink heb ik geen flauw idee wat lekker is dus heb ik heel eenvoudig gedaan en een blik Grolsch gebruikt. Hoe je het normaal doet is dat je de helft opdrinkt en de rest in het blik laat. Dit blik ram je bij de kip naar binnen zodat de kip kan staan. Wat ook kan helpen is om de pootjes wat uit te trekken zodat je een soort statief maakt. Zo blijft je kip prima staan. Een andere mogelijkheid is om een blikje fris te gebruiken, dit staat op het menu voor de volgende keer, dan gaat er een blikje cola naar binnen, of een fanta. Het resultaat schijnt dan wat zoeter te worden dan met bier. Ik was wel tevreden met het biertje, uiteindelijk had de kip wel een lekkere hint van bier gekregen. Niet overheersend, maar genoeg om er een lekker smaakje aan te geven. Dit kippetje heb ik ongeveer 4 uur laten roken. Na twee uurtjes kap eraf gehaald, even goed bespoten met appelsap en dan weer dichtgedaan. Dit heb ik na een uur weer gedaan.

Een goed overzicht voor rooktijden en interne temperaturen vind je hieronder:

Brisket (runderborst) ( 4 a 5 kilo ) 1-1/2 uur per 500 gram 180-205°F / 80-90 C
Kip: delen 2 uur 160°F / 70 C – borst
175°F / 75 C – dij/drumstick
Kip: Heel of Butterflied ( 1.5 kg ) 4 uur 160°F / 70 C – borst
175°F / 75 C – dij
Boston Butt (varken) (6-8 lb) 1-1/2 to 2 uur per 500 gram 180-185°F / 80 C (plakken)
190-205°F / 90-95 C (pulled)
Spareribs ( 1 – 2kg ) 5-7 uur (3, 2, 1 methode gebruiken)*

* 3, 2, 1 methode is 3 uur in de smoker, 2 uur in de smoker omwikkeld met aluminium folie, 1 uur rusten. 

Een weekje later kreeg ik de kans (ha, alsof ik een excuus nodig heb om te gaan roken) om de smoker weer op te stoken. Ditmaal heb ik wat verschillende dingen gerookt. Kip drumsticks, burgers (rund, ready made) en spareribs.

Allereerst de ribs. Deze hadden toch de langste tijd nodig en de kip en burger het kortst. Gebruikte rub: zelf gemaakt, wel pittige want ik hou daar gewoonweg van. Deze heb ik gerookt volgens de 3, 2, 1 methode, dus 3 uur roken, dan inpakken in aluminium folie en dan weer 2 uur roken. Daarna een uurtje eruit en laten rusten. Al moet ik bekennen dat het meer een 3, 2, 30 min werd…

Nadat ik de ribs netjes had ingepakt, heb ik de kip erop gedaan. Deze heb ik wederom met de cajun rub van de AH bewerkt en opgehangen in een drumstick rack van Barbecook. Ideaal en door de lekbak, minder rommel op je grill. Werkt niet als je net een stuk of 8 ribstukken hebt zitten roken, dan issie al vies… Hoe dan ook, het rekje werkt prima.

Deze heb ik zeker 2 uur laten hangen tot de interne temperatuur rond de 70 graden was en daardoor heerlijk sappig. Zorg wel dat je meet met een vleesthermometer en je deze in het dikste deel van de kip steekt zonder bot te raken.

Burgers waren de wildcard. Ik had geen flauw idee hoe lang deze gerookt moesten worden. Maak je je eigen burgers dan zijn er wel wat recepten met tijden maar omdat ik lui was en geen zin had om 20 burgers zelf te gaan maken, kocht ik deze bij de Makro. Dus dat was gokwerk. Uiteindelijk heb ik twee testburgers gemaakt, een liet ik een uur roken, de andere anderhalf uur. Zodoende kon ik een test doen en waren ze uiteindelijk beide aan de droge kant. Ik besloot nog een burger op te offeren als testdummy en heb deze ongeveer veertig minuten laten roken. Dit was weer beter en een stuk sappiger. Uiteindelijk heb ik de burgers dertig minuten laten roken op 120-125 C wat eigenlijk precies goed was voor deze burgers.

Eindoordeel en toekomstplannen

Begin je net met roken dan is misschien de Smokey Mountain Smoker van Weber een beetje overkill. Hier bij Wildebras doen wij echter geen half werk en zelfs zonder enige kennis van roken, bestellen wij gelijk de grootste smoker die er is. Natuurlijk zijn er ook de Big Green Eggs, maar dit is een review van een Weber, niet een BGE. Wil je beginnen met roken dan zijn er ook kleinere Webers te koop, maar wil je het gelijk goed aanpakken, kijk dan zeker eens naar deze smoker.

Qua toekomstplannen wil ik zeker nog een keer wieltjes onder mijn smoker monteren. Natuurlijk wel die je op slot kan zetten. De smoker is namelijk best zwaar en als je deze wil verplaatsen zijn wieltjes wellicht handig.

Ook zou ik nog wel een tafel willen hebben waar ik het onderste deel in een gat kan zetten zodat deze iets van de grond komt dit om een tafel bouw. Dit is iets wat ik zelf zal moeten bouwen, dus verwacht daar meer van hier op RawCraft.

Score: 5/5

, ,
Contact

Get Connected.

Heb je vragen, aanvragen of wil je wat kwijt?
Neem dan contact op!

Samenwerken met RAWCraft?

Wil je samenwerken met ons op wat voor manier ook?

Project idee?

Heb je een idee voor een leuk project wat bij ons past?

Contact